Styreform og politik i Kina

I
Kina har man ikke demokrati, men derimod et kommunistisk etpartisystem. Der afholdes derfor ikke demokratiske valg blandt forskellige partier. Hvis man som kinesisk statsborger, ønsker indflydelse så må man melde sig ind i det kommunistiske parti, og arbejde indenfor rammerne af dette.
Den enkelte kineser har meget mere at skulle have sagt i dag, end han havde i 1980’erne. Men hvis han udtaler sig om noget, staten ikke har bedt hans mening om, risikerer han fængsel. Altså derfor har man ikke ytringsfrihed til at udtrykke sig. Og når man overvejer hvorfor kineserne ikke protesterer, ses det tydeligt hvorfor. Udviklingen. Regeringen styrer det hele diktatorisk, og der sker en forrygende udvikling. Kineserne har flere penge mellem hænderne, og præcis derfor protesterer de ikke imod dette diktatur. Og det er da også forståeligt nok. Hvis man havde et fuldt ud demokratisk og kapitalistisk samfund, ville deres hverdag måske ikke se ud som den gør. Det handler jo om arbejderklassen og bønderne. Det er dem der har flere penge mellem hænderne, og de har jo derfor accepteret den diktatoriske regering.
Som for eksempel nævnes der i Kinas Grundlov, følende to udsagn: ”Demokratisk diktatur” og ”Demokratisk centralisme”. Disse to udsagn er meget interessante fordi de netop er så modstridende. Hvis man tager fat i den første som et eksempel; demokrati og diktatur er modsætninger. Der er ingen sammenhæng mellem disse to ting. Og det er her den interessante del kommer ind. Hvorfor har man valgt at sætte to modsætninger sammen? Hvis så man skal give noget som helst bud på hvorfor mon de vælger at kalde den kinesiske republik ”demokratisk diktatur”, så må man tænke ud fra en kommunistisksocialistisk synsvinkel. Der gives et udtryk for at man ønsker demokrati, ellers ville ordet jo ikke nævnes, men man i særlig grad også gerne vil beholde den diktatur man har. Og det har jo noget at gøre med udviklingen, som nævnt før, har man accepteret og man synes faktisk at dette diktatur er udholdeligt, da man jo gør en enorm fremgang. Og når man vender tilbage til udsagnet ”Demokratisk diktatur” vil man kunne se at regeringen mener at de vil opbygge et demokrati, men med dette sagt styrer de jo allerede en form for demokrati indenfor partiet. Der stemmes jo indbyrdes imellem ministrene. Men for at vende tilbage til deres version af demokratisk diktatur, det handler i bund og grund om at de vil føre noget demokratisk, men det højst sandsynligt kommer til at foregå diktatorisk foreløbig. Således konkluderer jeg. 

- Lavet af Katrine Meisler Nielsen.

6 kommentarer:

  1. Jeg synes det er en rigtig fin udfoldning af emnet,du har lavet der.

    SvarSlet
  2. du da godt nok en idiot
    ej undskyld for at ødelægge din dag

    SvarSlet
  3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet